10 tips til bedre søvn

Å sove godt er avgjørende for psykisk og fysisk god helse.

1. Gi deg selv akupressur

Det å sovne kan være så enkelt som å massere håndleddet. En italiensk studie viser at søvn-kvaliteten ble 60 prosent bedre hos folk som masserte et akupunkturpunkt som kalles HT7, og som knyttes til angst og søvnløshet. Du finner det i gropen der håndleddet møter hånden, rett under lillefingeren. Alt du trenger å gjøre, er å klemme tommelen mot punktet i to minutter. Dette skal fjerne spenninger i kroppen, slik at du sover bedre.

2. Sov smart

Hvis du ofte ligger lenge våken i sengen, begynner du raskt å assosiere sengetid med en følelse av håpløshet. Regn ut hvor lenge du faktisk sover, og tilpass deg etter det. Dersom du aldri sovner før klokka to på natten uansett, kan du begynne å legge deg klokka to. Etter hvert som du føler deg mer avslappet, kan du gradvis begynne å legge deg tidligere.

3. Skriv takknemlighetsbok

Når du skriver takknemlighetsbok, får du mindre tankekjør og lærer å holde oppmerksomheten rundt det som er positivt i livet ditt.

Forskere har funnet ut at folk som bruker et kvarter hver kveld på å skrive ned alt de er takknemlige for, sover bedre. Ja, det er faktisk sant. En slik dagbok gjør deg mer optimistisk, og dermed sover du bedre. Skaff deg en koselig skrivebok, og rams opp alt du kommer på som du er takknemlig for som har skjedd i løpet av dagen. Det kan ha vært et smil fra bussjåføren, at ungene er friske, eller den gode lunsjen du spiste sammen med en venninne.

4. Pust dypt

Holistisk terapeut dr. Andrew Weil har utviklet pusteteknikken 4-7-8 som roer kroppen og gjør det lettere å sove. Denne teknikken fyller kroppen din med oksygen, noe som virker beroligende. Slik gjør du det: Hvil tungespissen lett mot baksiden av tennene i overmunnen. Pust ut gjennom munnen mens du lager en sj-lyd. Lukk munnen, og pust inn gjennom nesen mens du teller til fire. Hold pusten mens du teller til sju. Pust ut gjennom munnen mens du teller til åtte. Gjenta tre ganger – eller til du sovner.

5. Frys putevaret

Om sommeren kan det være vanskelig å få det kaldt nok på soverommet til at du sover godt. Det er også en av grunnene til at du ofte sover dårligere når du er på ferie. Prøv dette enkle knepet fra søvnekspert dr. Nerina Ramlakhan: Putt putevaret i fryseren en times tid før sengetid når det er varmt i været. Da får du kjølt ned hodet og senket kroppstemperaturen.

6. Bruk sokker om natten

Hold føttene varme. Varme føtter får blodårene til å utvide seg, og dermed sendes det et signal til hjernen om at det er på tide å sove. Når blodårene utvider seg i ekstremitetene, altså i hender og føtter, er du nemlig programmert til å bli trøtt.

7. Lytt til klassisk musikk

Studier viser at det å lytte til klassisk musikk i 45 minutter ved sengetid, kan gjøre det lettere å sovne hvis du sliter med søvnvansker. Denne typen musikk får både hjernen og musklene til å slappe av og virker dermed beroligende på både kropp og sinn. Sett derfor på klassisk musikk i bakgrunnen mens du gjør deg klar til å gå til sengs.

8. Tilpass dynen

Hvis du og partneren din liker forskjellig tykkelse på dynen, bør du bytte ut dobbeltdynen med to enkle dyner. Da er du sikker på at du får senket kjernetemperaturen nok om natten, særlig om sommeren.

9. Prøv spikermatte

Mange opplever at spikermatte hjelper mot både stress og søvnløshet. Det er mest vanlig å bruke en matte på størrelse med et mellomstort håndkle, med mange små plastpigger. Disse piggene påvirker nervesystemet og aktiverer produksjonen av kroppens endorfiner. Dette gir en avslappende effekt. Tankene blir opptatt av fornemmelsen av plastspikerne, og da er det lettere å la bekymringer og negative tankemønstre slippe taket.

10. Ta et energitilskudd

Ginseng forbindes oftere med energi enn med søvn, men en studie fra KwanDong-universitetet i Sør-Korea konkluderer med at denne urten faktisk bidrar at du sover både lenger og bedre. Ta den i kapsler, eller tilsett innholdet i kapslene til en kopp kokt vann og honning, slik at du kan kose deg med beroligende te før sengetid.

Vil du lese mer om søvn og hvordan du kan sove bedre? Les bokasinet Kroppen her.