Avfaredagen 13. januar

Jula har aldri vart til påske, og den trettende januar er jula definitivt over. Da kommer Knut og jager jula ut. Denne helgen kan du drikke opp alt juleølet du har i hus, og julegjester bør tenke på hjemreisen.

Den 13. januar kalles gjerne «julevippen» eller «tjuende dag jul» som betyr at det er tjue dager siden julaften. Nå er jula definitivt over, og på de gamle primstavene kan du finne en klokke, en feiekost eller et drikkehorn opp ned, for nå skal resten av juleølet drikkes opp og rester av jula skal feies ut.

Fram til 1700-tallet ble dette regnet som nyttårsaften, akkurat som trettendedagen (6. januar) ble regnet som gamle julaften. Før i tida kom folk og bokstavelig talt feide jula ut av huset. Særlig barna og de gamle syntes det var morsomt å fyke rundt i stua med hver sin sopelime. De kunne også kle seg ut med masker og gå til naboene og feie jula ut av hver en krok i huset deres også. Noen steder spiste de rømmegrøt den 13. januar for å markere at festen var over for i år, fra nå var det fram med striskjorte og havrelefse.

Hvem var Knut?
Dagen ble også kalt Sante Knut, og folk sa at «tjuendedag Knut jager jula ut». Men hvem var Knut? Knut Lavard var hertug i Danmark på 1000-tallet og ble senere helgen. Han ble drept av sin fetter den dagen julefreden var over, 7. januar 1131.

Les mer om Knut Lavard her

Dagens advarsel: Du bør ikke spinne eller kjerne smør i dag, for da vil dyrene i fjøset gå rundt og rundt til de faller om og dør. Og hvis det snør i dag, kan vi vente tjue snødager før sommerhalvåret. Det ble regnet fra 14. april.

 

Les mer om juletradisjoner på bokasin.no