Curiositys største oppdagelser

Den mest avanserte roboten som har vært sendt til en annen klode, har funnet ut at Mars har vært beboelig før.

I dag er det tørt, kaldt og goldt på Mars. Men en gang i tiden var det fuktig, muligens noenlunde varmt, og det kan til og med ha levd mikroorganismer der.

I 2004 landet NASA to speiderroboter på Mars, såkalte rovere. De het Spirit og Opportunity, og de fant utvetydige tegn på at det en gang har rent vann på marsoverflaten, kanskje for bare noen millioner år siden. Det neste forskerne gjerne ville vite, var om det vannet hadde bidratt til et miljø hvor liv kunne eksistere. Derfor sendte de en ny rover, den største som noensinne har vært skutt ut i rommet, for å få svar på det spørsmålet.

Curiosity er på størrelse med en personbil. Den styres av teknikere på Jorda, men kommandoene deres kan bruke opptil 20 minutter på å nå fram til Mars. Curiositys datahjerne bruker programvare som heter AEGIS, til å finne interessante detaljer og unngå farer som bratte skråninger, kampesteiner eller grøfter uten at forskerne på Jorda behøver gripe inn.

Takket være understellets vippeboggier kan Curiosity klatre over hindringer uten at noen av de seks hjulene mister bakkekontakten. Roveren har 17 «øyne» – et system av kameraer som kan danne et tredimensjonalt kart over terrenget innenfor tre meters radius, noe som hjelper Curiosity å bedømme avstanden til hindringer.

Se hele artikkelen fra papirutgaven:

 

 

NV-01-16-50-53-1

NV-01-16-50-53-2

Liker du dette og ønsker å lese mer? Bestill abonnement på Ny Vitenskap.