Fjell i verdensrommet

Hvordan dannes de største fjellene i solsystemet?

Vi forestiller oss kanskje planeter og måner som runde, svevende kuler på himmelen, kanskje kopparret av et krater eller to, men de kan faktisk ha noen av de største fjellene i solsystemet. Øverst på lista står Olympus Mons på Mars, som rager 25 000 meter til værs, nesten tre ganger høyere enn det høyeste fjellet på Jorda.

Fjell i verdensrommet kan danne seg på flere forskjellige måter. På varme steinplaneter som Venus og Mars er de fleste fjell skjoldvulkaner. Disse utvikler seg omtrent slik vulkaner på Jorda gjør, ved at et voldsomt trykk bygger seg opp under jordskorpa og skyver den opp til den danner en tinde. Deretter strømmer lava nedover sidene av vulkanen og størkner. De tynne lagene av lava danner gradvis den karakteristiske lave og vide profilen som er typisk for en skjoldvulkan. Disse fjellene vokser av seg selv og blir større og større så lenge det strømmer lava fra dem.

Andre fjell i verdensrommet kan ha oppstått ved kraftige sammenstøt. Når en meteor eller asteroide kolliderer med en måne eller en planet, dannes det et krater. Sjokkbølger av økt temperatur og trykk spres utover klodens overflate slik at grunnfjellet brister, spretter opp og danner topper rundt kraterkanten. Et eksempel på kraterfjell er Herschel-krateret på Saturns måne Mimas. Vi kan se disse fjellene ved hjelp av utrolig skarpe teleskoper på bakken, mens terreng lenger ute i rommet fotograferes av romsonder som passerer.

Til slutt har vi fjellkjeden langs ekvator på Saturns måne Iapetus. Teorien er at steiner og løsmasser i rommet ble fanget av månens gravitasjonsfelt og trukket inn til overflaten. Dette har dannet denne enorme og stadig  voksende fjellkjeden.

Se hele artikkelen fra bladet:

NV1504-58-59

Liker du dette og ønsker å lese mer? Bestill abonnement på Ny Vitenskap.