Flyplasshunden Piper er død

Vi forteller historien om flyplasshunden Piper i artikkelen om hunder på jobb. Torsdag, 4. januar døde dessverre Piper etter ett års kamp mot prostatakreft.

Alle hunder på jobb gjør en fantastisk innsats, men i Ny Vitenskap nr. 1 får du møte han som kanskje var den kuleste av alle. Piper var en ni år gammel border collie som bodde i Traverse City i Michigan i USA. Han levde et drømmeliv som hund, fikk løpe på stranden og fikk være med «pappa» på jobb hver dag.

Jobben hans var å kontrollere flyplassen Cherry Capital Airport og holde den fri for vilt. Som border collie med naturlige jakt- og gjeterinstinkter gjorde han en fantastisk jobb og sørget for sikkerheten på flyplassen. Ville dyr og fly er en dårlig kombinasjon.

Hvordan møttes du og Piper?
Piper tilhørte egentlig en venn, men han skulle flytte og kunne ikke ta ham med seg. Jeg overtok Piper da han var fire–fem år gammel. Jeg hadde aldri hatt hund før, men Piper er en herlig fyr, så det var en lett avgjørelse å ta.

Hva slags bakgrunn har du, og hvordan begynte du å jobbe med viltkontroll?
Jeg er ansatt på flyplassen. Jobben min handler egentlig om passasjerenes sikkerhet. Viltkontroll er en del av sikkerhetsrutinene, så jeg tok med meg hunden min på jobb for at han skulle hjelpe meg med den delen av arbeidet.

Hvordan lærte du Piper å jage vilt?
Treningen gikk over to faser. Først måtte vi trene lydighet, for Piper jobber i ganske spesielle omgivelser. Deretter tok jeg ham med til flyplassen for å la ham prøve seg på forskjellige deler av jobben. Vi hadde en prøveperiode på omtrent én måned i august 2014. Piper var ganske flink til å jobbe i nærheten av jetfly og små propellfly, men helikoptre var ikke hans greie i begynnelsen!

Hvordan foregår en typisk patrulje?
Vi arbeider forebyggende, men rykker også ut hvis vi får beskjed om at det er vilt ved rullebanene. Det tok ikke lang tid før Piper skjønte at når jeg snakker med kontrolltårnet via radio, betyr det at vi skal ut i felten og at han skal få løpe. Og det er bra, for når vi får en slik melding, må vi reagere lynraskt. Vi pleier å gire ham opp i bilen på vei ut på rullebanen, så når jeg slipper ham, farer han av gårde som en rakett – det er helt fantastisk å se på!
Det forebyggende arbeidet består stort sett av regelmessig patruljering. Akkurat hvor mange runder vi rekker i løpet av vakten, kommer litt an på hvor mye annet jeg har å gjøre, men jeg prøver å komme meg ut dit så ofte som mulig, for det er jo det som er hele poenget med å være her. Fugler og rev unngår gjerne området dersom de blir møtt av en bil med blinkende lys og en løpende hund. Gjessene lander også heller et annet sted hvis det skjer mye på rullebanen. Dessuten jakter Piper på muldvarper, markmus og andre skadedyr. Grunnen til det er at disse dyrene er byttedyr for større dyr som for eksempel rev. Piper klarer ikke å jage bort alle dyrene i bakken, men alt han gjør bidrar til å holde de større dyrene borte.

Piper må jo elske jobben sin?
Absolutt! Jeg tror dette er selve drømmejobben for en hund. Vi får
være sammen nesten hele dagen, og dessuten får han jage andre dyr.

Hva tenker du om all oppmerksomheten du har fått i sosiale medier?
Den delen av det forbløffer meg virkelig. Tanken var først og fremst at jeg ville kunne jobbe sammen med hunden min hver dag. Det var det som var viktig for meg, ikke alt oppstyret i sosiale medier. Dessuten kan du aldri selv bestemme at noe skal gå viralt. Jeg elsker fly, og jeg elsker hunden min, og jeg tror det vi gjør er ganske spesielt. Grunnen til at jeg skrev om det på sosiale medier, var først og fremst at jeg tenkte noen av kollegene mine ville synes det var kult. Det var ikke i mine tanker at det skulle ta av sånn som det har gjort. Vi er veldig takknemlige for all støtte vi får, og jeg har ikke ord for hvor heldige vi er!

 

Vil du lese mer om Piper, og andre hunder i arbeid? Kjøp Ny Vitenskap nummer 1–2018 i butikk, eller les den på bokasin.no