Når kroppens soldater sloss mot sine egne

Immunforsvaret vårt består av et enormt antall soldater som står vakt mot fremmede inntrengere. Men hvorfor går dette fantastiske forsvarsverket noen ganger amok og lar soldatene begynne å krige mot dem de skal forsvare?

 

Om vinteren jobber immunforsvaret vårt på høygir. Dag og natt slåss det mot bakterier og virus. Jo raskere kroppens soldater dreper de fremmede inntrengerne, jo friskere holder vi oss.

Men det er ikke bare bra at soldatene er så glade i å kjempe. Av og til blir de nemlig så ivrige at de går løs på kroppens egne celler.

Det er dette som skjer ved cøliaki, leddgikt, multippel sklerose, psoriasis og betennelse i skjoldbruskkjertelen. Dette er bare fem av mer enn 80 sykdommer som vi med en fellesbetegnelse kaller autoimmune sykdommer.

Disse sykdommene har mye til felles med allergi. Allergiske reaksjoner oppstår fordi immunforsvaret overreagerer på naturlige stoffer i omgivelsene våre, for eksempel pollen.

Forskerne arbeider nå for å finne likhetstrekk mellom alle disse sykdommene og en god forklaring på hvorfor de oppstår og skaper betennelsesreaksjoner i kroppen vår. I dag vet vi lite om dette. Men vi vet at det finnes mer allergi og autoimmune sykdommer i noen familier. Altså må problemet delvis være arvelig.

 

Les hele artikkelen fra papirutgaven under!