Jean-Michel Jarre, Neil deGrasse Tyson og The Big Bang Theory får forskningspris

Foto: NTNU/Starmus

I byen hvor Trump Tower rager høyt, ble fysiker Neil deGrasse Tyson i går tildelt prisen for beste forskningsformidling av Stephen Hawking.
Selve medaljen skal deles ut under Starmusfestivalen i Trondheim.

Det er totalt tre stykker som får Stephen Hawkings pris for fremragende forskningsformidling. I tillegg til Tyson, ble det i går klart at den amerikanske situasjonskomedien The Big Bang Theory får en pris, samt den franske musikeren Jean-Michel Jarre.

Både Jarre og Tyson var i går til stede under en pressekonferanse i New York om Starmus.

Akkurat hva Trump lovte velgerne
Tyson er en engasjert fysiker og svært populær forskningsformidler i USA. Han er ikke overrasket over at USA er trukket ut av Paris-avtalen. I følge avisen The New York Times er USA sammen med Syria og Nicaragua de eneste landene som ikke er med i den historiske Paris-avtalen for en grønnere klode.

– Det var akkurat det Donald Trump lovte velgerne, sier Tyson og vender ansvaret over på de som stemte på Trump.

– I et fritt samfunn må folk tro og tenke det de vil. Men hvem valgte egentlig personen? Var de fullt informert da de gjorde det? Hvis de er det, kan man ta enhver beslutning man vil. Hvis man vil trekke seg ut av Paris-avtalen, og gjør det med kunnskap om de vitenskapelige konsekvensene av det, da gir et fritt samfunn deg full rett til å gjøre det. Men hvis man gjorde det uten å vite konsekvensene av det, da er det begynnelsen på slutten av et informert demokrati, mener Tyson.

Han mener at folket selv må ta ansvar for de som bringes til maktposisjoner.

Neil deGrasse Tyson.
Neil deGrasse Tyson. Foto: NTNU/Starmus

Et korthus som kollapser
– Hvis man bringer folk til makten som ikke forstår årsak og virkning av en beslutning, da er fremtiden et korthus – man kan balansere to etasjer, men den tredje er ustabil og fører til at alt kollapser, sier Tyson.

Under Starmusfestivalen skal han være leder for en debatt mellom elleve nobelprisvinnere, samt motta medaljen fra Hawking som er en klokke i 18 karat gull, gitt av Omega. Festivalen arrangeres 18-23 juni, og vertskap for festivalen er NTNU.

– Jeg gleder meg til å presentere medaljene til vinnerne under Starmus-festivalen, under en offisiell seremoni den 20 juni i Trondheim – Norges vitenskapelige hovedstad, uttalte Stephen Hawking i en videohilsen under pressekonferansen.

Se Stephen Hawking annonsere vinnerne her!

Derfor får de pris av Hawking
Tyson får prisen for sin eksepsjonelle og unike måte å kommunisere vitenskap på gjennom sine populære tv-program, bøker, intervjuer og foredrag. Hans bidrag har hjulpet til med å formidle vitenskap over hele verden, og gjennom å bringe entusiasme og interesse til mange felt innen vitenskap.

Jean-Michel Jarre får prisen fordi han i over 40 år har vært en pioner innen elektronisk musikk. Med over 80 millioner solgte album i hele verden, har Jarre ikke bare blitt kjent for sin musikk, men også for sin visjon og gjennom hans spesielle utendørskonserter. Musikken hans er sterkt koblet til verdensrommet.

The Big Bang Theory er en amerikansk situasjonskomedie som er laget av CBS/Warners Bros. Television. Serien har de siste årene hatt oppimot 20 millioner seere, og er i nå sin ellevte sesong. Serien kretser rundt partikkelfysikk, og fire av hovedpersonene har vitenskapsrelaterte jobber. Flere vitenskapsstjerner har vært med i serien, og mange av dem kommer til Trondheim i juni. Det gjelder nobelprisvinner Georg Smoot, Brian Greene, Neil deGrasse Tyson og Stephen Hawking.

 Les mer om Starmus her: https://www.ntnu.no/starmus2017/

Utdannelse er ikke å tømme kunnskap i hodet ditt, men å gjøre deg i stand til å tenke på flere måter om verden enn før.  Du kan tvinge folk til å tenke på en bestemt måte, men da er det ikke et fritt samfunn.